22 Απριλίου – Ημέρα της Γης

Η Ημέρα της Γης ιδρύθηκε από τον ακτιβιστή John McConnell, ο οποίος σχεδίασε και την σημαία της Γης. Ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να ενημερώσει τους ανθρώπους για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και να δημιουργηθεί ένα κίνημα. Η κίνηση αυτή έδωσε φωνή σε μια αναδυόμενη συνείδηση προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Κάθε χρόνο, από τις 22 Απριλίου του 1970 εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν την Ημέρα της Γης. Η ημέρα αυτή προτάθηκε από τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Gaylord Nelson. Σηματοδότησε την αρχή του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί συμμετείχαν εκείνη τη χρονιά, με στόχο ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον.Χιλιάδες κολλέγια και πανεπιστήμια τα οποία διοργάνωναν διαδηλώσεις κατά της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, κατάφεραν να καταπολεμήσουν πετρελαιοκηλίδες, ρυπογόνα εργοστάσια και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ακατέργαστα λύματα, τοξικές χωματερές, φυτοφάρμακα και άλλα.

Το 1990, 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε 141 χώρες γιόρτασαν την ημέρα της Γης με αποτέλεσμα την αναγνώριση των περιβαλλοντικών θεμάτων στην παγκόσμια σκηνή. Η Ημέρα της Γης έδωσε μια τεράστια ώθηση στην προσπάθεια ανακύκλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο και βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Γη το 1992. Το 2000, η Ημέρα της Γης είχε σύμμαχο της το διαδίκτυο όπου βοήθησε να γίνει ευρύτερα γνωστή.

Ο John McConnell, εμπνεύστηκε τη σημαία της Γης από τις εντυπωσιακές πρώτες φωτογραφίες ολόκληρης της γης που λαμβάνονταν κατά τη διάρκεια της ιστορικής διαστημική αποστολής Apollo 10 το 1969, και η οποία έτυχε άμεσης παγκόσμιας αναγνώρισης. Η διάσημη ανθρωπολόγος Margaret Mead αποκαλούσε τη σημαία αυτή “σημαία για όλους τους ανθρώπους» και την είχε πάντα μαζί της μέχρι το θάνατό της το 1977.

Η Ημέρα της Γης είχε αρχικά ένα σύμβολο το οποίο ήταν ένας συνδυασμός των γραμμάτων “Ε” και “O” τα οποία προέρχονται από τις λέξεις “Environment”(Περιβάλλον) και “Organisation” (Οργανισμός), αντίστοιχα. Αργότερα, σαν σύμβολο της Ημέρας της Γης χρησιμοποιείται το ελληνικό γράμμα Θ, λόγω της ιστορικής χρήση του ως προειδοποιητικό σύμβολο, ή ως σύμβολο της ειρήνης.

 Η Ημέρα της Γης συνήθως γιορτάζεται με υπαίθριες δραστηριότητες, όπως η φύτευση δένδρων, ο καθαρισμός από σκουπίδια, η διεξαγωγή διαφόρων προγραμμάτων για την ανακύκλωση.

Άδραξε και εσύ την ευκαιρία που σου δίνει η μέρα αυτή, και δράσε πριν να είναι πολύ αργά…!