Στο +2% από Σεπτέμβριο… είστε έτοιμοι;

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο η οποία κατακλύζεται σχεδόν ολόχρονα με ήλιο, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ανησυχεί ακόμη για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος! Αλλάζουν οι διατιμήσεις για ακόμη μια φορά και το κόστος ανεβαίνει. Γιατί όμως κάποιοι μιλάνε για μείωση της τάξης του 6% ενώ στην πραγματικότητα θα έχουμε αύξηση για ακόμα μια φορά;

Οι νέες διατιμήσεις & χρεώσεις

Η ΑΗΚ σήμερα χρησιμοποιεί 30 διατιμήσεις για τις χρεώσεις ηλεκτρισμού στους καταναλωτές οι οποίες θα ισχύουν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2017, οπότε και θα εφαρμοστούν οι νέες διατιμήσεις, και τότε θα μειωθούν στις 12. Η μείωση στον αριθμό τους είναι μια μεγάλη αλλαγή, η οποία επιβλήθηκε στην ΑΗΚ από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) με σκοπό την εναρμόνιση της Κύπρου με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία και στόχο την κοστοστρέφεια, την κατάργηση διεπιδοτήσεων μεταξύ καταναλωτικών ομάδων, την απλοποίηση, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια.

Οι νέες διατιμήσεις θα βασίζονται στη Νέα Μεθοδολογία διατιμήσεων της ΡΑΕΚ και η διαφοροποίηση τους από τις υφιστάμενες, πέραν των σημείων που αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι ότι σε 4 διατιμήσεις εκ των 12 η τιμολόγηση τους δεν θα είναι σταθερή εντός του 24ώρου, αλλά θα μεταβάλλεται με τη μέθοδο STOD ( Seasonal Time Οf Day). Με απλά λόγια, η λογική της μεθοδολογίας έγκειται στο γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταβάλλεται αναλόγως της ζήτησης, συνεπώς ο καταναλωτής θα χρεώνεται ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας που κάνει την κατανάλωση.  Σημειώνεται επίσης ότι οι νέες διατιμήσεις για κατοικίες δεν θα περιλαμβάνουν την κλιμακωτή χρέωση που εφαρμόζεται στις υφιστάμενες διατιμήσεις.

Αυτές οι διατιμήσεις θα εφαρμοστούν από την 1η Σεπτεμβρίου. Για τους μηνιαίους καταναλωτές η καταμέτρηση θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ για τους διμηνιαίους καταναλωτές η καταμέτρηση θα γίνει από την 1η Νοεμβρίου και μετά.

Αυτά που καίνε και που δεν σας λένε!

Το θέμα συζητήθηκε αρκετά στα μέσα ενημέρωσης, με τη μεγάλη προβολή της μείωσης κατά 6%. Μια μείωση που υποτίθεται ότι θα υπάρξει, κατά κύριο λόγο, στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι σημερινές διατιμήσεις του ηλεκτρικού είναι ήδη μειωμένες, αφού με απόφαση της ΡΑΕΚ το 2014 εφαρμόστηκε μόνιμη μείωση επί όλων των βασικών διατιμήσεων της ΑΗΚ ύψους 8%. Για να εφαρμοστεί η «νέα» μείωση όμως, οι διατιμήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν στα βασικά επίπεδα, με την κατάργηση της απόφασης ΡΑΕΚ 2014. Με απλά μαθηματικά καταλαβαίνουμε το εξής: + 8% – 6%= +2%! Μία μείωση η οποία στην ουσία επιφέρει αύξηση!

Υπάρχει όμως μια φυσική λύση:

Αλλάξτε πάροχο! Αξιοποιήστε τον ήλιο που δεν χρεώνει! Εμείς υποστηρίζουμε σταθερά την ηλιακή ενέργεια, μια επένδυση σε σύστημα φωτοβολταϊκών το οποίο θα κάνει απόσβεση εντός 5 – 6 χρόνων. Μια επένδυση με την οποία θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και το πορτοφόλι σας πιο γεμάτο. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected] για ΔΩΡΕΑΝ επίσκεψη στον χώρο σας και για προσφορά η οποία θα καλύπτει στο έπακρο τις ανάγκες σας!