Τι είναι η Ενεργειακή Φτώχεια, πως μας επηρεάζει και πως αντιμετωπίζεται;

Ενεργειακή Φτώχεια

Η ενεργειακή φτώχεια, είναι όταν ένα νοικοκυριό αδυνατεί να διατηρήσει συνθήκες θερμικής άνεσης εντός της κατοικίας του, τότε θεωρείτε ενεργειακά φτωχό. Συγκεκριμένα, η κατάσταση ενός νοικοκυριού το οποίο δεν έχει την δυνατότητα να έχει πρόσβαση στις πλέον βασικές υπηρεσίες ενέργειας για επαρκή θέρμανση, φωτισμό και τη χρήση οικιακών συσκευών.

Πώς προκαλείτε;

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια, πρώτα πρέπει να κατανοήσουμε τους παράγοντες που την προκαλούν. Μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες λοιπόν είναι οι εξής:

● ελλιπή θερμική μόνωση των κτιρίων
● υψηλές τιμές καυσίμων
● μεγάλη ηλικία του κτιρίου
● χαμηλή ενεργειακή απόδοση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης

θερμομόνωση

Η απότομη αύξηση στις τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την ελλιπή ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών όπως ήταν φυσικό, οδήγησε στην αύξηση της ενεργειακής φτώχειας καθώς οι ένοικοι των σπιτιών δεν μπορούσαν πλέον να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Ποιους επηρεάζει;

Δεν είναι τυχαίο όμως που την ενεργειακή φτώχεια την συναντούμε σε πιο παλιά σπίτια. Λόγο ελλιπής ενημέρωσης, τεχνογνωσίας, κατάλληλων δομικών – θερμομονωτικών υλικών και συστημάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, η σημερινή εικόνα, με χιλιάδες ενεργειακά φτωχά σπίτια ήταν αναμενόμενη! Με την σωστή καθοδήγηση όμως μπορείς να αλλάξεις τα δεδομένα της κατοικίας σου.

Θερμομόνωση και θερμική άνεση σπιτιού

Πως θα το αντιμετωπίσεις;

Παρόλο που κάποιους από τους παράγοντες που προκαλούν την ενεργειακή φτώχεια δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε, με την σωστή καθοδήγηση από έμπειρους επαγγελματίες μπορείς να σχεδιάσεις και να αναβαθμίσεις την οικία σου ενεργειακά και να απολαμβάνεις μια άνετη διαβίωση εσύ και η οικογένεια σου. Μια ολική ανακαίνιση στην κατοικία σου με τα κατάλληλα ενεργειακά συστήματα θερμομόνωσης, αλουμινίων, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κ.α. θα θωρακίσεις ολοκληρωτικά και σωστά την κατοικία σου.

Ευρωπαϊκή Πολιτική και πρακτικές για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια άρχισε μια προσπάθεια για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, δίνοντας προτεραιότητα, επιδόματα και επιχορηγήσεις σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Στην Κύπρο υπάρχει σχέδιο επιχορηγήσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και επιχειρήσεων από το 2014 με συνολικό προϋπολογισμό €30 εκ. Μέχρι τώρα δαπανήθηκαν €14 εκ. και αναμένεται σύντομα να ανοίξει η δεύτερη και τελευταία φάση του σχεδίου εντός του 2017 με προϋπολογισμό 16 εκατομμυρίων.

Εάν θέλετε να αναβαθμίσετε και την δική σας κατοικία ή είστε ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού μιας νέας κατοικίας, το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό της K-Energy μπορεί να σας βοηθήσει! Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 22 311 234 ή μέσω email στο [email protected].